Geschiedenis van de ENB

ENBS

Vanaf de oprichting van de Eerste Nederlandse Buitenschool is de school een school voor speciaal onderwijs. Lange tijd was de ENB een school voor leerlingen die langdurig ziek waren. Net als vrijwel elke grotere stad in Nederland had Den Haag een school in een buitengebied voor zijn zogenaamde 'bleekneusjes'. Leerlingen met bijvoorbeeld astma of tuberculose gingen naar school in de frisse Scheveningse zeelucht en kregen daar les in de buitenlokalen of met de ramen wijd open. 

Op het huidige terrein van de ENB zijn er nog veel herinneringen uit deze tijd terug te vinden. De buitenlokalen in het bos op ons eigen buitenterrein zijn niet meer als zodanig in gebruik, maar nog steeds aanwezig. Ook staat de 'lighal’ er nog. De plek waar de leerlingen vroeger gingen rusten tussen de middag en in bedden en stoelen buiten zaten of lagen. De lighal zorgt er heden ten dage voor dat er te allen tijde buiten gespeeld kan worden, want dat kan daar gewoon droog!

Sinds 2014 is de ENB een school voor Speciaal Onderwijs Gedrag. Daarbij zijn wij gespecialiseerd in leerlingen met internaliserende gedragsproblematiek en autisme. De prachtige, afgeschermde ligging past goed bij de ondersteuningsbehoeften van onze leerling populatie. Vanuit deze veilige omgeving stomen wij hen klaar voor hun toekomst in de buitenwereld.